Kalbi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4549
Kalbi
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g żeberek wołowych
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • Na marynatę:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gruszka
  • 1 kiwi
  • 1 jabłko Champion
  • 1 szklanka wina ryżowego
  • 1 szklanka ciemnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki cukru brązowego

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa, owoce oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na liście salaty.

Przygotować marynatę: jabłko i gruszkę obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe, wsypać cukier brązowy oraz sól i wszystko razem zmiksować.

Żeberka podzielić na porcje i przełożyć do odpowiedniego naczynia, po czym zalać je zmiksowanymi składnikami i na 2 godziny odstawić do lodówki. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy, przełożyć na aluminiowa tackę do grilla i piec z obu stron po 4 minuty na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na ryż z sałatą. Wszystko polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)