Kalbi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4549
Składniki:
- 400 g żeberek wołowych
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 szklanka ryżu
- sól
- Na marynatę:
- 3 ząbki czosnku
- 1 gruszka
- 1 kiwi
- 1 jabłko Champion
- 1 szklanka wina ryżowego
- 1 szklanka ciemnego sosu sojowego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru brązowego
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa, owoce oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na liście salaty.
Przygotować marynatę: jabłko i gruszkę obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe, wsypać cukier brązowy oraz sól i wszystko razem zmiksować.
Żeberka podzielić na porcje i przełożyć do odpowiedniego naczynia, po czym zalać je zmiksowanymi składnikami i na 2 godziny odstawić do lodówki. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy, przełożyć na aluminiowa tackę do grilla i piec z obu stron po 4 minuty na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na ryż z sałatą. Wszystko polać pikantnym keczupem.
Przygotować marynatę: jabłko i gruszkę obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe, wsypać cukier brązowy oraz sól i wszystko razem zmiksować.
Żeberka podzielić na porcje i przełożyć do odpowiedniego naczynia, po czym zalać je zmiksowanymi składnikami i na 2 godziny odstawić do lodówki. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy, przełożyć na aluminiowa tackę do grilla i piec z obu stron po 4 minuty na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na ryż z sałatą. Wszystko polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)