Pomidory zielone z jajkiem i kapustą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2267
Składniki:
- 4 zielone pomidory
- 4 jajka
- 4 liście młodej kapusty
- 2 jajka do panierowania
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 zielona papryczka chili
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidory zielone pokroić w cienkie plastry i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Dwa jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z bułką tartą. Liście kapusty młodej przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wbić 4 jajka, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do liści kapusty na talerzu. Następnie pokrojone pomidory panierować w roztrzepanych jajkach, potem w mące z bułką tartą i smażyć na średnim ogniu w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi papryczkami chili.
Komentarze (0)