Zongzi - ryżowe paczuszki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1093
Zongzi - ryżowe paczuszki
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 liści bananowca
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • Farsz:
  • 250 g grzybów shitake
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • sól

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru.

Przygotować farsz: grzyby shitake oczyścić i pokroić na małe kawałki. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklic na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby shitake, tłuczone orzeszki ziemne, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Do odparowanego ryżu dodać usmażone składniki z patelni, wlać do tego sos sojowy ciemny, wino ryżowe, wsypać cukier i całość wymieszać.

Po wymieszaniu wszystko przełożyć na sparzone wcześniej liście bananowca, zawinąć ręcznie i obwiązać sznurkiem. Całość przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody w naczyniu, wszystko gotować na parze przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z naczynia i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)