Zongzi - ryżowe paczuszki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1093
Składniki:
- 8 liści bananowca
- 3 szklanki wrzącej wody
- Farsz:
- 250 g grzybów shitake
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- 0,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
- sól
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru.
Przygotować farsz: grzyby shitake oczyścić i pokroić na małe kawałki. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklic na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby shitake, tłuczone orzeszki ziemne, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Do odparowanego ryżu dodać usmażone składniki z patelni, wlać do tego sos sojowy ciemny, wino ryżowe, wsypać cukier i całość wymieszać.
Po wymieszaniu wszystko przełożyć na sparzone wcześniej liście bananowca, zawinąć ręcznie i obwiązać sznurkiem. Całość przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody w naczyniu, wszystko gotować na parze przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z naczynia i przełożyć na tackę.
Przygotować farsz: grzyby shitake oczyścić i pokroić na małe kawałki. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklic na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby shitake, tłuczone orzeszki ziemne, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Do odparowanego ryżu dodać usmażone składniki z patelni, wlać do tego sos sojowy ciemny, wino ryżowe, wsypać cukier i całość wymieszać.
Po wymieszaniu wszystko przełożyć na sparzone wcześniej liście bananowca, zawinąć ręcznie i obwiązać sznurkiem. Całość przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody w naczyniu, wszystko gotować na parze przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z naczynia i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)