Ziemniaki z czosnkiem i cebula w oleju
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5587
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać ją drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry i pozostawić go w całości. Natomiast cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Całe ząbki czosnku i pokrojoną cebule przełożyć razem do jednego rondla z mocno rozgrzanym głębokim olejem i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionych składników dodać ugotowane wcześniej ziemniaki, posypać je posiekaną natka zielonej pietruszki i smażyć do chwili zarumienienia ziemniaków. Kiedy to nastąpi, smażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i przełożyć na talerz
Komentarze (0)