Rolmopsy w oleju sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2566
Rolmopsy w oleju sojowym
fot. Raboe001 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych
  • 2 cebule
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki oleju sojowego
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka papryki mielonej
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren tłuczonego jałowca

Opis przygotowania:

Śledzie wymoczyć przez 24 godziny, zmieniając wodę. Po wymoczeniu obrać ze skóry i ości, przecinając na połowy. Wszystkie przyprawy wrzucić do miski i rozetrzeć, wlewając powoli olej sojowy i sok z polowy cytryny. Drugą połową cytryny skropić połówki śledzi, posmarować je musztardą i posypać cebulą pokrojona w plastry. Połówki śledzi zwinąć w rulony, pospinać patyczkami i ułożyć na talerzu. Ułożone śledzie zalać roztartym olejem z przyprawami i wstawić na 20 minut do lodówki. Podawać na zimno.

Komentarze (1)

ale na zdjęciu są śledzie marynowane...

Podobne przepisy

Więcej przepisów