Rolmopsy w oleju sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3607
Składniki:
- 1 kg śledzi solonych
- 2 cebule
- 3 łyżki musztardy
- 1 cytryna
- 1,5 szklanki oleju sojowego
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 1 łyżka papryki mielonej
- 1 łyżka bazylii
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren tłuczonego jałowca
Opis przygotowania:
Śledzie wymoczyć przez 24 godziny, zmieniając wodę. Po wymoczeniu obrać ze skóry i ości, przecinając na połowy. Wszystkie przyprawy wrzucić do miski i rozetrzeć, wlewając powoli olej sojowy i sok z polowy cytryny. Drugą połową cytryny skropić połówki śledzi, posmarować je musztardą i posypać cebulą pokrojona w plastry. Połówki śledzi zwinąć w rulony, pospinać patyczkami i ułożyć na talerzu. Ułożone śledzie zalać roztartym olejem z przyprawami i wstawić na 20 minut do lodówki. Podawać na zimno.
Komentarze (1)
ale na zdjęciu są śledzie marynowane...