Sardela grillowana z makaronem gryczanym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2282
Składniki:
- 30 g makaronu gryczanego soba
- 4 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 4 cebule dymki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 sardele mrożone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała rzepa
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron gryczany zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i wyłożyć na talerz. Cebulę dymkę obrać ze skóry, pokroić w krążki, po czym zalać octem winnym i odstawić na 15 minut do lodówki. Rzepę umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do makaronu. Sardele rozmrozić, oczyścić z ości, łba oraz wnętrzności, po czym dokładnie umyć i osaczyć z wody. Następnie rybę natrzeć od środka pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Potem dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek i przełożyć na aluminiowa tackę od grilla. Całość polać oliwą z oliwek i piec na rozpalonym grillu do miękkości ryby. Gotowa sardele ściągnąć z grilla i dodać do składników. Dodać do tego pokrojoną rzepę i nałożyć wyciągniętą z lodówki dymkę z octem winnym.
Komentarze (0)