Sardela grillowana z makaronem gryczanym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2070
Sardela grillowana z makaronem gryczanym
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu gryczanego soba
  • 4 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 4 cebule dymki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 sardele mrożone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała rzepa
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron gryczany zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i wyłożyć na talerz. Cebulę dymkę obrać ze skóry, pokroić w krążki, po czym zalać octem winnym i odstawić na 15 minut do lodówki. Rzepę umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do makaronu. Sardele rozmrozić, oczyścić z ości, łba oraz wnętrzności, po czym dokładnie umyć i osaczyć z wody. Następnie rybę natrzeć od środka pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Potem dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek i przełożyć na aluminiowa tackę od grilla. Całość polać oliwą z oliwek i piec na rozpalonym grillu do miękkości ryby. Gotowa sardele ściągnąć z grilla i dodać do składników. Dodać do tego pokrojoną rzepę i nałożyć wyciągniętą z lodówki dymkę z octem winnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów