Crumpet

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2709
Crumpet
fot. anthonycramp / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnia wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże, mleko, masło, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 60 minut w cieple miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć łyżką na wysmarowane olejem metalowe obręcze do ciast na rozgrzanej patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili do czasu, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Wtedy przełożyć je na drugą stronę i smażyć wraz z obręczami metalowymi przez 1 minutę. Gotowe, wyciągnąć z obręczy, przełożyć na talerz i wysmarować masłem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów