Spaghetti z sardelą i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1885
Składniki:
- 200 g filetów z wędzonej sardeli
- 200 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Sardelę wędzoną pokroić na drobne kawałki. Suszone płatki chili sparzyć 2 łyżkami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną sardelę, płatki chili, natkę zielonej pietruszki oraz bułkę tartą. Całość smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)