Spaghetti z sardelą i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1682
Spaghetti z sardelą i chili
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z wędzonej sardeli
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Sardelę wędzoną pokroić na drobne kawałki. Suszone płatki chili sparzyć 2 łyżkami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną sardelę, płatki chili, natkę zielonej pietruszki oraz bułkę tartą. Całość smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów