Kurczak z sardelą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1689
Składniki:
- 40 g wędzonej sardeli
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 suszone papryczki chili
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 cebule
- 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Suszone papryczki sparzyć wrzącą wodą. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Sardelę wędzoną rozdrobnić na małe kawałki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać udka z kurczaka, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do kurczaka i lekko przyrumienić. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, sardelę i sparzoną papryczkę chili. Całość zalać octem jabłkowym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.
Komentarze (0)