Bulion z makaronem i kotletem gryczanym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1742
Składniki:
- 30 g makaronu soba nitki
- 1 por
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
- Na kotlety gryczane:
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 szklanka posypki Panko
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Por umyć, osączyć z wody, łodygę pokroić w cienkie krążki, a liście pozostawić w całości. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Bulion warzywny wymieszać z sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować razem z pokrojonym porem. Po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron.
Przygotować kotlety gryczane: kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju na patelni. Zeszkloną wraz z tartym parmezanem dodać do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko. Kotlety panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w posypce.
Smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Przygotować kotlety gryczane: kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju na patelni. Zeszkloną wraz z tartym parmezanem dodać do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko. Kotlety panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w posypce.
Smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)