Bulion z makaronem i kotletem gryczanym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1742
Bulion z makaronem i kotletem gryczanym
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu soba nitki
  • 1 por
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • Na kotlety gryczane:
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka posypki Panko
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Por umyć, osączyć z wody, łodygę pokroić w cienkie krążki, a liście pozostawić w całości. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Bulion warzywny wymieszać z sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować razem z pokrojonym porem. Po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron.

Przygotować kotlety gryczane: kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju na patelni. Zeszkloną wraz z tartym parmezanem dodać do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko. Kotlety panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w posypce.

Smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów