Dynia pieczona z cieciorką, szpinakiem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1986
Dynia pieczona z cieciorką, szpinakiem i śmietaną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g cieciorki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i dodać do szpinaku na talerzu. Następnie dynię pokroić w cienkie plastry i przełożyć je na blachę do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i posypać kminkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do chwili, aż dynia się przyrumieni. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy. Wszystko polać śmietaną kremówką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów