Dynia pieczona z cieciorką, szpinakiem i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1986
Składniki:
- 300 g cieciorki
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dynia piżmowa
- 1 łyżeczka nasion kminku
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i dodać do szpinaku na talerzu. Następnie dynię pokroić w cienkie plastry i przełożyć je na blachę do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i posypać kminkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do chwili, aż dynia się przyrumieni. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy. Wszystko polać śmietaną kremówką.
Komentarze (0)