Piernik ze słoika
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2679
Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 100 g białego marcepanu
- 100 g gotowego dżemu morelowego
- 70 g łuskanych i tłuczonych orzechów laskowych
- 70 g tłuczonych orzechów włoskich
- 10 g kakao
- 4 jajka
- 3 mandarynki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mandarynki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone mandarynki zmieszać z dżemem morelowym i przełożyć na spód słoików. Orzechy laskowe oraz włoskie drobno utłuc, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Masło stopić w rondlu. Dodać do niego cukier, pokruszony drobno marcepan, szczyptę soli, wlać aromat waniliowy i całość zmiksować mikserem. Następnie wbić do tego jajka, ponownie zmiksować, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, smażone orzechy i dodać wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę oraz napełnić słoiczki z dżemem i mandarynkami. Napełnione słoiczki (bez gumy na wieczku słoiczka) wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć, przestudzić i podawać ze słoikiem.
Komentarze (0)