Piernik ze słoika

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2679
Piernik ze słoika
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g białego marcepanu
  • 100 g gotowego dżemu morelowego
  • 70 g łuskanych i tłuczonych orzechów laskowych
  • 70 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 10 g kakao
  • 4 jajka
  • 3 mandarynki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mandarynki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone mandarynki zmieszać z dżemem morelowym i przełożyć na spód słoików. Orzechy laskowe oraz włoskie drobno utłuc, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Masło stopić w rondlu. Dodać do niego cukier, pokruszony drobno marcepan, szczyptę soli, wlać aromat waniliowy i całość zmiksować mikserem. Następnie wbić do tego jajka, ponownie zmiksować, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, smażone orzechy i dodać wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę oraz napełnić słoiczki z dżemem i mandarynkami. Napełnione słoiczki (bez gumy na wieczku słoiczka) wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć, przestudzić i podawać ze słoikiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów