Sandacz w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6943
Składniki:
- 600 g sandacza
- Ciasto:
- 150 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka stopionego masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- kilka gałązek pietruszki
Opis przygotowania:
Przygotowanie ciasta: do mąki z solą i pieprzem wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, jajka i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Z oczyszczonego sandacza wyjąć ości, pokroić na kawałki, dokładnie osuszyć, oprószyć mąką i posolić. Zanurzyć w cieście, smażyć porcjami, na małym ogniu aby ryba usmażyła się w środku. Usmażone kawałki ryby przełożyć do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Po usmażeniu ryby wrzucić na patelnię zieloną pietruszkę i podsmażyć. Rybę przełożyć na półmisek, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z zieloną sałatą i ostrymi sosami. Na kresach do ryby smażonej w cieście podawano zazwyczaj gorący kompot z suszonych śliwek.
Z oczyszczonego sandacza wyjąć ości, pokroić na kawałki, dokładnie osuszyć, oprószyć mąką i posolić. Zanurzyć w cieście, smażyć porcjami, na małym ogniu aby ryba usmażyła się w środku. Usmażone kawałki ryby przełożyć do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Po usmażeniu ryby wrzucić na patelnię zieloną pietruszkę i podsmażyć. Rybę przełożyć na półmisek, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z zieloną sałatą i ostrymi sosami. Na kresach do ryby smażonej w cieście podawano zazwyczaj gorący kompot z suszonych śliwek.
Komentarze (0)