Sandacz pieczony

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 8490
Sandacz pieczony
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1,5 kg sandacza
  • 120 g masła
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1,5 szklanki śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta estragonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sandacza sprawić, oczyścić z wnętrzności, widocznych ości i przełożyć do odpowiedniego naczynia do pieczenia. Cebulę obrać i pokroić drobno. Masło małymi wiórkami ułożyć na rybie, posypać ją cebula, natka zielonej pietruszki i estragonem. Całość posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zalać winem. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia podlać śmietaną. Upieczoną rybę przełożyć na talerz, udekorować plastrami pomidorów i zalać sosem z pieczenia. Podawać zaraz po polaniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów