Sandacz pieczony
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8490
Składniki:
- 1,5 kg sandacza
- 120 g masła
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1,5 szklanki śmietany
- sok z 1 cytryny
- szczypta estragonu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sandacza sprawić, oczyścić z wnętrzności, widocznych ości i przełożyć do odpowiedniego naczynia do pieczenia. Cebulę obrać i pokroić drobno. Masło małymi wiórkami ułożyć na rybie, posypać ją cebula, natka zielonej pietruszki i estragonem. Całość posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zalać winem. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia podlać śmietaną. Upieczoną rybę przełożyć na talerz, udekorować plastrami pomidorów i zalać sosem z pieczenia. Podawać zaraz po polaniu.
Komentarze (0)