Sandacz z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3692
Składniki:
- sprawiony sandacz
- 4 czerwone papryki
- 400 g pomidorów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie anchois (w oleju)
- 8 łyżek oleju
- oregano (świeże lub suszone)
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rybę opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Od zewnątrz i w środku oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Paprykę umyj. Usuń gniazda nasienne. Pomidory sparz, obierz. Razem z papryką pokrój w cząstki. Czosnek obeirz, drobno pokrój. Anchois osącz, ewentualnie pokrój w drobne paski.
Warzywa razem z anchois ułóż na wysmarowanej łyżką oleju blasze. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
Rybę ponacinaj z jednej strony. Posmaruj pozostałym olejem. Ułóż na warzywach. Posyp oliwkami. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia posyp rybę oregano. Podawaj z warzywami i białym pieczywem lub ryżem.
Paprykę umyj. Usuń gniazda nasienne. Pomidory sparz, obierz. Razem z papryką pokrój w cząstki. Czosnek obeirz, drobno pokrój. Anchois osącz, ewentualnie pokrój w drobne paski.
Warzywa razem z anchois ułóż na wysmarowanej łyżką oleju blasze. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
Rybę ponacinaj z jednej strony. Posmaruj pozostałym olejem. Ułóż na warzywach. Posyp oliwkami. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia posyp rybę oregano. Podawaj z warzywami i białym pieczywem lub ryżem.
Komentarze (0)