Sandacz z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3692

Składniki:

  • sprawiony sandacz
  • 4 czerwone papryki
  • 400 g pomidorów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie anchois (w oleju)
  • 8 łyżek oleju
  • oregano (świeże lub suszone)
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rybę opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Od zewnątrz i w środku oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki.

Paprykę umyj. Usuń gniazda nasienne. Pomidory sparz, obierz. Razem z papryką pokrój w cząstki. Czosnek obeirz, drobno pokrój. Anchois osącz, ewentualnie pokrój w drobne paski.

Warzywa razem z anchois ułóż na wysmarowanej łyżką oleju blasze. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.

Rybę ponacinaj z jednej strony. Posmaruj pozostałym olejem. Ułóż na warzywach. Posyp oliwkami. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia posyp rybę oregano. Podawaj z warzywami i białym pieczywem lub ryżem.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów