Pizza z bakłażanem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1520
Składniki:
- 150 g tartego sera Gouda
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 bakłażan
- natka zielonej pietruszki
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry o grubości 0,7 mm. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie krążki. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem, dobrze rozetrzeć i pozostawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto, po czym wlać do tego oliwę z oliwek i jeszcze raz całość dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia, wysmarować sosem pomidorowym i nałożyć pokrojone wcześniej plastry bakłażana. Całość posypać suszonym oregano, tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną papryczką chili i natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem, dobrze rozetrzeć i pozostawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto, po czym wlać do tego oliwę z oliwek i jeszcze raz całość dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia, wysmarować sosem pomidorowym i nałożyć pokrojone wcześniej plastry bakłażana. Całość posypać suszonym oregano, tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną papryczką chili i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)