Pizza z bakłażanem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1520
Pizza z bakłażanem
fot. helenalapetite / elements.envato.com

Składniki:

  • 150 g tartego sera Gouda
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 bakłażan
  • natka zielonej pietruszki
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry o grubości 0,7 mm. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie krążki. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem, dobrze rozetrzeć i pozostawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto, po czym wlać do tego oliwę z oliwek i jeszcze raz całość dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia, wysmarować sosem pomidorowym i nałożyć pokrojone wcześniej plastry bakłażana. Całość posypać suszonym oregano, tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną papryczką chili i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów