Sałatka z awokado, botwiny i jajek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3054
Składniki:
- 6 pomidorków cherry
- 4 jajka
- 4 dag tartego parmezanu
- 2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 pęczek botwiny
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Botwinę pokroić na kawałki i dodać do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa połączyć ze sobą. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Jajka zalać wodą, po czym ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do pozostałych składników. Oliwę zmieszać z sokiem cytrynowym, szczyptą soli oraz pieprzu białego i polać całą sałatkę. Wszystko posypać tartym parmezanem oraz smażonym sezamem.
Komentarze (0)