Sałatka z awokado, botwiny i jajek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3054
Sałatka z awokado, botwiny i jajek
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 pomidorków cherry
  • 4 jajka
  • 4 dag tartego parmezanu
  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Botwinę pokroić na kawałki i dodać do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa połączyć ze sobą. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Jajka zalać wodą, po czym ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do pozostałych składników. Oliwę zmieszać z sokiem cytrynowym, szczyptą soli oraz pieprzu białego i polać całą sałatkę. Wszystko posypać tartym parmezanem oraz smażonym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów