Penne z bakłażanem i parmezanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1072
Penne z bakłażanem i parmezanem
fot. OxanaDenezhkina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 garstka świeżej bazylii
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz ziołowy mielony

Opis przygotowania:

Bakłażana oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do niego pokrojonego w drobną kostkę bakłażana. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym i smażyć do chwili, aż bakłażan zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i wymieszać. Całość posypać startym parmezanem, wymieszać, smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, a następnie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów