Penne z bakłażanem i parmezanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1072
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 bakłażan
- 1 garstka świeżej bazylii
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz ziołowy mielony
Opis przygotowania:
Bakłażana oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do niego pokrojonego w drobną kostkę bakłażana. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym i smażyć do chwili, aż bakłażan zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i wymieszać. Całość posypać startym parmezanem, wymieszać, smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, a następnie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)