Bigos domowy

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 14863
Bigos domowy
fot. UnorthodoxY (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 4 sztuki kiełbasy wędzonej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 puszka konserwy tyrolskiej lub innej mięsnej
  • 1 sos pieczeniowy w proszku
  • 4 cebule
  • pieprz do smaku
  • 1/5 szklanki oleju słonecznikowego

Opis przygotowania:

Kapustę ugotować do miękkości i odcedzić na durszlaku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Drobno pokroić boczek, kiełbasę i mięso konserwowe. Do podsmażonej cebuli dodać najpierw boczek i podrumienić go, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać przez ok. 5 minut. Na końcu dodać konserwę. Wszystko razem dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę wymieszać z mięsem. Sos pieczeniowy rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i zalać bigos. Doprawić pieprzem i dusić około 5 minut, dokładnie mieszając. Zestawić z ognia i poczekać, aż wystygnie. Podawać podgrzewany.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów