Bigos domowy
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 14863
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 sztuki kiełbasy wędzonej
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 puszka konserwy tyrolskiej lub innej mięsnej
- 1 sos pieczeniowy w proszku
- 4 cebule
- pieprz do smaku
- 1/5 szklanki oleju słonecznikowego
Opis przygotowania:
Kapustę ugotować do miękkości i odcedzić na durszlaku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Drobno pokroić boczek, kiełbasę i mięso konserwowe. Do podsmażonej cebuli dodać najpierw boczek i podrumienić go, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać przez ok. 5 minut. Na końcu dodać konserwę. Wszystko razem dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę wymieszać z mięsem. Sos pieczeniowy rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i zalać bigos. Doprawić pieprzem i dusić około 5 minut, dokładnie mieszając. Zestawić z ognia i poczekać, aż wystygnie. Podawać podgrzewany.
Komentarze (0)