Małże nadziewane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3260
Składniki:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 kg małży mrożonych
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny
- sól
Opis przygotowania:
Małże rozmrozić, oczyścić i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć je do garnka, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować. Potem odcedzić, zostawiając 100 ml wody z gotowania. Odcedzone małże oddzielić od muszli i pokroić na drobne kawałki. Natkę pietruszki umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i przesypać do miski. Dodać do tego bułkę tartą, pokrojone małże, obrany i pokrojony drobno czosnek oraz tarty parmezan. Wszystko zalać wodą z gotowanych małży, oliwą z oliwek, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz mieloną papryką, wymieszać i nałożyć do muszli z małży. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać do momentu osiągnięcia rumianego koloru.
Komentarze (0)