Małże nadziewane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2962
Małże nadziewane
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 kg małży mrożonych
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny
  • sól

Opis przygotowania:

Małże rozmrozić, oczyścić i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć je do garnka, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować. Potem odcedzić, zostawiając 100 ml wody z gotowania. Odcedzone małże oddzielić od muszli i pokroić na drobne kawałki. Natkę pietruszki umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i przesypać do miski. Dodać do tego bułkę tartą, pokrojone małże, obrany i pokrojony drobno czosnek oraz tarty parmezan. Wszystko zalać wodą z gotowanych małży, oliwą z oliwek, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz mieloną papryką, wymieszać i nałożyć do muszli z małży. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać do momentu osiągnięcia rumianego koloru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów