Szparagi z jajkiem i selerem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1925
Składniki:
- 10 białych szparagów
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Szparagi oczyścić, przełożyć do rondla, zalać je lekko osolona wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszone oregano i dodać pokrojone łodygi selera. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu. Jajka przełożyć do rondla, po czym zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek pokroić na kawałki i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)