Szparagi z jajkiem i selerem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1925
Szparagi z jajkiem i selerem
fot. Sarah_Ackerman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 białych szparagów
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Szparagi oczyścić, przełożyć do rondla, zalać je lekko osolona wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszone oregano i dodać pokrojone łodygi selera. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu. Jajka przełożyć do rondla, po czym zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek pokroić na kawałki i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów