Sałatka ze szpinaku z parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4399
Składniki:
- 200 g młodych liści szpinaku
- 2 obrane marchwie
- 250 g kukurydzy konserwowej lub 8 kolb kukurydzy miniaturowej
- 250 g parmezanu startego na strużki
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Szpinak przebrać, odciąć łodyżki i uszkodzone liście. Starannie wypłukać, osączyć i wysuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić marchwie w drobną kostkę. Wyłożyć szpinak na duży, okrągły półmisek. Dodać marchew i kukurydzę. Posypać strużkami parmezanu. W małej misce rozpuścić sól w soku cytrynowym, wlać oliwę, dosypać pieprzu i dobrze ubić. Skropić sałatkę sosem na 5 minut przed podaniem.
Do sałatki można dodać także mały melon hiszpański w postaci kuleczek miąższu wydrążonych specjalną łyżeczką do wydrążania.
Do sałatki można dodać także mały melon hiszpański w postaci kuleczek miąższu wydrążonych specjalną łyżeczką do wydrążania.
Komentarze (0)