Sałatka ze szpinaku z parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4399

Składniki:

  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 2 obrane marchwie
  • 250 g kukurydzy konserwowej lub 8 kolb kukurydzy miniaturowej
  • 250 g parmezanu startego na strużki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Szpinak przebrać, odciąć łodyżki i uszkodzone liście. Starannie wypłukać, osączyć i wysuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić marchwie w drobną kostkę. Wyłożyć szpinak na duży, okrągły półmisek. Dodać marchew i kukurydzę. Posypać strużkami parmezanu. W małej misce rozpuścić sól w soku cytrynowym, wlać oliwę, dosypać pieprzu i dobrze ubić. Skropić sałatkę sosem na 5 minut przed podaniem.

Do sałatki można dodać także mały melon hiszpański w postaci kuleczek miąższu wydrążonych specjalną łyżeczką do wydrążania.

Autor: glodna33

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów