Sałatka z cykorii, papryki i boczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2465
Sałatka z cykorii, papryki i boczku
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 5 dag orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki zielonego koperku
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 żółta cykoria
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek rukoli
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, pokroić w plastry i smażyć na rozgrzanej patelni przez 30 sekund. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Cykorię czerwoną i żółtą podzielić na liście i dodać do papryki wraz z rukolą, plastrami boczku, tłuczonymi orzeszkami pinii oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wszystko zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów