Sałatka z cykorii, papryki i boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2465
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 5 dag orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki zielonego koperku
- 1 czerwona cykoria
- 1 żółta cykoria
- 1 czerwona papryka
- pęczek rukoli
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, pokroić w plastry i smażyć na rozgrzanej patelni przez 30 sekund. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Cykorię czerwoną i żółtą podzielić na liście i dodać do papryki wraz z rukolą, plastrami boczku, tłuczonymi orzeszkami pinii oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wszystko zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.
Komentarze (0)