Tlacoyo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2109
Składniki:
- 2 awokado
- 2 łyżki pasty chili
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka cukru
- 1 ćwiartka białej kapusty
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,6 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- Na wypełnienie:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g bobu mrożonego
- 200 g białego sera twarogowego
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Kapustę białą zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, potem sparzyć ją wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Osączoną kapustę skropić octem, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu oraz cukru, wymieszać i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: bób rozmrozić, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony obrać z łupinek i przełożyć do miksera. Fasolę czerwoną osączyć z zalewy i dodać do bobu w mikserze. Ser biały rozdrobnić na małe kawałki i dodać do warzyw w mikserze. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek i zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na 4 równe kawałki, po czym każdy z nich rozwałkować na grubość 2 mm.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć zmiksowane wcześniej składniki i całość nakryć kolejnym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz z kapustą. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokropić w cienkie plastry i dodać do potrawy wraz z pastą chili. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować wypełnienie: bób rozmrozić, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony obrać z łupinek i przełożyć do miksera. Fasolę czerwoną osączyć z zalewy i dodać do bobu w mikserze. Ser biały rozdrobnić na małe kawałki i dodać do warzyw w mikserze. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek i zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na 4 równe kawałki, po czym każdy z nich rozwałkować na grubość 2 mm.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć zmiksowane wcześniej składniki i całość nakryć kolejnym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz z kapustą. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokropić w cienkie plastry i dodać do potrawy wraz z pastą chili. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)