Sałatka ze szpinaku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3265

Składniki:

  • 10 dag szpinaku
  • 1 cebula
  • 5 dag świeżych pieczarek
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki octu winnego lub owocowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajko ugotować na twardo, następnie ostudzić, obrać ze skorupki i posiekać na drobno. Szpinak dobrze przebrać, wypłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plastry i wrzucić do soku z cytryny, aby nie sczerniały. Ocet wymieszać z olejem, dodać do tego sól, pieprz, posiekane jajko i cebulę. Powstały sos dobrze wymieszać.

Do salaterki włożyć pokrojony szpinak, na nim ułożyć wyciągnięte z soku z cytryny pieczarki i zalać sosem. Sałatkę podawać do spożycia natychmiast po zalaniu sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów