Sałatka ze szpinaku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3378
Składniki:
- 10 dag szpinaku
- 1 cebula
- 5 dag świeżych pieczarek
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki octu winnego lub owocowego
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jajko ugotować na twardo, następnie ostudzić, obrać ze skorupki i posiekać na drobno. Szpinak dobrze przebrać, wypłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plastry i wrzucić do soku z cytryny, aby nie sczerniały. Ocet wymieszać z olejem, dodać do tego sól, pieprz, posiekane jajko i cebulę. Powstały sos dobrze wymieszać.
Do salaterki włożyć pokrojony szpinak, na nim ułożyć wyciągnięte z soku z cytryny pieczarki i zalać sosem. Sałatkę podawać do spożycia natychmiast po zalaniu sosem.
Do salaterki włożyć pokrojony szpinak, na nim ułożyć wyciągnięte z soku z cytryny pieczarki i zalać sosem. Sałatkę podawać do spożycia natychmiast po zalaniu sosem.
Komentarze (0)