Sałatka ze szparagów z jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5271

Składniki:

  • 4 jajka
  • 500 g szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mały pęczek natki pietruszki

Opis przygotowania:

Owalny czubek jajek nakłuj, aby podczas gotowania nie popękały. Następnie jajka włóż do wrzącej wody i gotuj 8 minut. Schłodź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plasterki. Szparagi obierz i pokrój na 2 cm kawałki. Zagotuj 3 l posolonej i lekko posłodzonej wody, dodaj szparagi i gotuj 3 minuty. Przelej na sitku zimną wodą. Majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą, papryką i natką pietruszki, posól i dopraw sokiem z cytryny. Szparagi ostrożnie wymieszaj z plasterkami jajek, połóż na talerzykach i polej sosem. Przybierz natką pietruszki.

Autor: msinter

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów