Sałatka ze szparagów z jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5271
Składniki:
- 4 jajka
- 500 g szparagów
- sól
- szczypta cukru
- 100 g majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka musztardy
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mały pęczek natki pietruszki
Opis przygotowania:
Owalny czubek jajek nakłuj, aby podczas gotowania nie popękały. Następnie jajka włóż do wrzącej wody i gotuj 8 minut. Schłodź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plasterki. Szparagi obierz i pokrój na 2 cm kawałki. Zagotuj 3 l posolonej i lekko posłodzonej wody, dodaj szparagi i gotuj 3 minuty. Przelej na sitku zimną wodą. Majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą, papryką i natką pietruszki, posól i dopraw sokiem z cytryny. Szparagi ostrożnie wymieszaj z plasterkami jajek, połóż na talerzykach i polej sosem. Przybierz natką pietruszki.
Komentarze (0)