Flan ze szparagów i bazylii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2048
Składniki:
- 12 szparagów białych
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- garść świeżej bazylii
- sól
Opis przygotowania:
Szparagi oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie szparagi zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cztery ugotowane szparagi pokroić na połówki. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zrumienić na nim całe szparagi. Mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, wbić do tego jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Potem rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojone szparagi i zalać je ciastem. Całość smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szparagów na talerzu. Bazylię pokroić drobno, dodać do tego śmietanę kremówkę, szczyptę soli i razem zmiksować. Zmiksowane składniki dodać do potrawy.
Komentarze (0)