Kushi z łososia i szparagów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1831
Kushi z łososia i szparagów
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonego łososia
  • 30 g zielonych szparagów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kawioru z łososia
  • 2 łyżki majonez
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 8 patyczków szaszłykowych

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Łososia rozmrozić i pociąć na plastry o grubości do 5 mm. W plastry ryby zawinąć pokrojone na kawałki i ugotowane szparagi i nabić na patyczki szaszłykowe, po czym obsypać pieprzem oraz solą. Jajko roztrzepać na talerzu. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Następnie całość zanurzyć w jajku, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Na kawałki smażonego łososia wyłożyć majonez i kawior.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów