Krem z groszku i szparagów z krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 467
Krem z groszku i szparagów z krewetkami
fot. fugzu (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 300 g zielonych szparagów
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 8 krewetek
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • sól

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, odsączyć z wody, przełożyć je do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Groszek zielony rozmrozić, przesypać go do kolejnego rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu groszek odcedzić i przełożyć do miksera. Wlać do tego jogurt, oliwę z oliwek, dodać miętę, startą skórką z cytryny i część ugotowanych wcześniej szparagów (resztę pozostawić do dekoracji).

Składniki w mikserze zmiksować na jednolita masę i przelać do misek. Krewetki oczyścić z części niejadalnych, wrzucić je do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie krewetki wyciągnąć z rondla i dodać je do misek ze zmiksowanymi składnikami. Całość udekorować pozostawionymi szparagami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów