Krem z groszku i szparagów z krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 467
Składniki:
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- 300 g zielonych szparagów
- 130 ml jogurtu naturalnego
- 8 krewetek
- 2 listki świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- sól
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, odsączyć z wody, przełożyć je do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Groszek zielony rozmrozić, przesypać go do kolejnego rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu groszek odcedzić i przełożyć do miksera. Wlać do tego jogurt, oliwę z oliwek, dodać miętę, startą skórką z cytryny i część ugotowanych wcześniej szparagów (resztę pozostawić do dekoracji).
Składniki w mikserze zmiksować na jednolita masę i przelać do misek. Krewetki oczyścić z części niejadalnych, wrzucić je do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie krewetki wyciągnąć z rondla i dodać je do misek ze zmiksowanymi składnikami. Całość udekorować pozostawionymi szparagami.
Składniki w mikserze zmiksować na jednolita masę i przelać do misek. Krewetki oczyścić z części niejadalnych, wrzucić je do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie krewetki wyciągnąć z rondla i dodać je do misek ze zmiksowanymi składnikami. Całość udekorować pozostawionymi szparagami.
Komentarze (0)