Sałatka ze szparagów, pieczarek i rydzów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2347
Składniki:
- 40 g szparagów zielonych
- 30 g rydzów
- 20 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rydze i pieczarki oczyścić, umyć i osączyć z wody. Trzpienie rydzów przyciąć 5 mm od kapeluszy, pieczarki pokroić w plastry. Do garnka wlać 0,7 l lekko osolonej wody z sokiem z cytryny, wrzucić grzyby, zagotować i odcedzić. Szparagi umyć, pokroić na kawałki, zalać 0,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i dodać do grzybów. Czosnek obrać, pokroić w
plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do czosnku wrzucić grzyby ze szparagami, pokrojony drobno szczypiorek i sezam. Oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty, po czym wyłożyć na talerz.
plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do czosnku wrzucić grzyby ze szparagami, pokrojony drobno szczypiorek i sezam. Oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty, po czym wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)