Sałatka z ziemniakami i ośmiornicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1859
Składniki:
- 500 g żółtych ziemniaków
- 350 ml białego wina wytrawnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mrożona ośmiornica
- 1 sałata strzępiasta
- 1 czerwona sałata
- 1 łyżka masła roślinnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki żółte obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym dodać do nich masło roślinne, razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym same macki pokroić na kawałki i dodać do zeszklonego czosnku. Następnie wlać do tego wino wytrawne i gotować pod przykryciem przez 60 minut na średnim ogniu. W razie gdyby wino wyparowało, gotowane składniki należy zalać 1 szklanką bulionu warzywnego. Ugotowaną ośmiornice ściągnąć z ognia, odcedzić i dodać wraz z czerwoną oraz strzępiastą sałatą do ziemniaków na talerzu. Wszystko skropić pozostałą oliwą z oliwek oraz oprószyć szczyptą soli i białego pieprzu.
Komentarze (0)