Sałatka z ziemniakami i ośmiornicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1859
Sałatka z ziemniakami i ośmiornicą
fot. Silverman68 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g żółtych ziemniaków
  • 350 ml białego wina wytrawnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mrożona ośmiornica
  • 1 sałata strzępiasta
  • 1 czerwona sałata
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki żółte obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym dodać do nich masło roślinne, razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym same macki pokroić na kawałki i dodać do zeszklonego czosnku. Następnie wlać do tego wino wytrawne i gotować pod przykryciem przez 60 minut na średnim ogniu. W razie gdyby wino wyparowało, gotowane składniki należy zalać 1 szklanką bulionu warzywnego. Ugotowaną ośmiornice ściągnąć z ognia, odcedzić i dodać wraz z czerwoną oraz strzępiastą sałatą do ziemniaków na talerzu. Wszystko skropić pozostałą oliwą z oliwek oraz oprószyć szczyptą soli i białego pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów