Ośmiornica z ziemniakami i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2225
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 plastry macy razowej
- 4 pomidory
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 2 czerwone papryki
- 2 mrożone ośmiornice
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Macę wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki ugotować w mundurkach, potem odcedzić obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory z papryką pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Dodać do tego pokrojoną drobno cebulę. Ośmiornice rozmrozić, usunąć części niejadalne, pokroić na kawałki i gotować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, osączyć z wody i dodać do całości. Śmietanę zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, drobno pokrojoną natką pietruszki i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą dokładnie wymieszać i przełożyć na mace na talerzu.
Komentarze (0)