Ośmiornica z ziemniakami i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2039
Ośmiornica z ziemniakami i pomidorami
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 4 plastry macy razowej
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 2 czerwone papryki
  • 2 mrożone ośmiornice
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Macę wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki ugotować w mundurkach, potem odcedzić obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory z papryką pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Dodać do tego pokrojoną drobno cebulę. Ośmiornice rozmrozić, usunąć części niejadalne, pokroić na kawałki i gotować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, osączyć z wody i dodać do całości. Śmietanę zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, drobno pokrojoną natką pietruszki i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą dokładnie wymieszać i przełożyć na mace na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów