Mintaj z ryżem i ośmiornicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2233
Mintaj z ryżem i ośmiornicą
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 filety z mintaja
  • 1 ośmiornica mrożona
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 słoiczek kaparów w zalewie
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z osączonymi z zalewy kaparami i przełożyć na talerz. Rozmrozić ośmiornicę, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki i zalać lekko osolona wodą. Dodać do tego pokrojoną w plastry szalotkę, ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę szafranu i gotować do miękkości mięsa. Filety mintaja natrzeć solą oraz pieprzem, ugotować na parze, po czym wyciągnąć i przełożyć na ryż. Na rybę wyłożyć gotowaną ośmiornicę, a całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów