Mintaj z ryżem i ośmiornicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2435
Składniki:
- 2 filety z mintaja
- 1 ośmiornica mrożona
- 1 szklanka ryżu
- 1 słoiczek kaparów w zalewie
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z osączonymi z zalewy kaparami i przełożyć na talerz. Rozmrozić ośmiornicę, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki i zalać lekko osolona wodą. Dodać do tego pokrojoną w plastry szalotkę, ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę szafranu i gotować do miękkości mięsa. Filety mintaja natrzeć solą oraz pieprzem, ugotować na parze, po czym wyciągnąć i przełożyć na ryż. Na rybę wyłożyć gotowaną ośmiornicę, a całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)