Ośmiornica z pomarańczą, rzeżuchą i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 223
Ośmiornica z pomarańczą, rzeżuchą i pomidorami
fot. lblinova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 pomarańcze
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg mrożonych macek z ośmiornicy
  • 1 garść rzeżuchy
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Macki z ośmiornicy rozmrozić, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Po tym czasie macki odcedzić, skropić je oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i grillować na rozpalonym ruszcie grilla przez 4 minuty. Następnie ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz. Pomidorki koktajlowe, pomarańcze i rzeżuchę umyć i odsączyć zwody. Pomidorki pokroić na połowy, pomarańcze pokroić w cienkie plastry i dodać do ośmiornicy na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną drobno rzeżuchą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów