Mohnnudeln (kluski z makiem i powidłem)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3063
Składniki:
- 200 g masy makowej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka cukru pudru
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na kluski: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zrolować je, po czym nożem wyciąć ukośne kluski o szerokości 1,5 cm. Wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Na kluski nałożyć masę makową oraz powidła śliwkowe. Masło stopić na patelni i polać potrawę. Przed podaniem wszystko posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)