Ośmiornica z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3403
Składniki:
- 1 kg mrożonej ośmiornicy
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych (jeśli posiada). Zagotować 2 l wody i na gotującą się wodę wrzucić ośmiornicę. Po chwili wyciągnąć ją i wsadzić z powrotem. Czynność tą wykonać jeszcze trzy razy. Po trzecim razie do wody dodać 2 łyżki soli, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, obraną cebulę, natkę pietruszki i ośmiornicę. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Ugotowaną ośmiornice odcedzić i przestudzić, po czym pokroić ją na małe kawałki i przełożyć do ziemniaków.
Przygotować sos: Olej zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu mielonego, papryki mielonej, dobrze wymieszać i polać ośmiornicę.
Przygotować sos: Olej zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu mielonego, papryki mielonej, dobrze wymieszać i polać ośmiornicę.
Komentarze (0)