Sałatka z uszaków bzowych

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2210
Sałatka z uszaków bzowych
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów uszaka bzowego
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę umyć i osączyć z wody. Natkę pokroić drobno. Papryczkę pozbawić nasion i posiekać na małe kawałeczki. Suszone grzyby uszaka bzowego opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 20 minut. Po namoczeniu postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody gotować przez 10 minut. Następnie grzyby odcedzić na sicie, przełożyć je na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do grzybów na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników na talerzu. Sos sojowy zmieszać z olejem arachidowym, brązowym cukrem, mielonym pieprzem syczuańskim, posiekaną papryczka chili i polać tym całość. Wszystko pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej, a po tym czasie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów