Sałatka z uszaków bzowych
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2210
Składniki:
- 1 szklanka suszonych grzybów uszaka bzowego
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju arachidowego
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę umyć i osączyć z wody. Natkę pokroić drobno. Papryczkę pozbawić nasion i posiekać na małe kawałeczki. Suszone grzyby uszaka bzowego opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 20 minut. Po namoczeniu postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody gotować przez 10 minut. Następnie grzyby odcedzić na sicie, przełożyć je na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do grzybów na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników na talerzu. Sos sojowy zmieszać z olejem arachidowym, brązowym cukrem, mielonym pieprzem syczuańskim, posiekaną papryczka chili i polać tym całość. Wszystko pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej, a po tym czasie podawać do spożycia.
Komentarze (0)