Budyń czekoladowy z nasionami chia, orzechami i bananem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 234
Budyń czekoladowy z nasionami chia, orzechami i bananem
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 160 g budyniu czekoladowego
  • 4 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 banany
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Miętę oraz banany umyć i odsączyć z wody. Banany pozbawić końcówek, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Nasiona chia zalać 1 szklanką wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu odcedzić. Do kubka wlać 0,5 szklanki mleka, wsypać do niego budyń oraz cukier i wymieszać. Do rondla wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać do tego namoczone wcześniej nasiona chia i doprowadzić do wrzenia. Na wrzątek wlać rozmieszane mleko z budyniem. Całość dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do szklanek i lekko przestudzić. Wsypać do tego łuskane orzechy włoskie i dodać pokrojone banany. Na koniec udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów