Budyń czekoladowy z nasionami chia, orzechami i bananem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1358
Składniki:
- 160 g budyniu czekoladowego
- 4 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki cukru
- 2 banany
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Miętę oraz banany umyć i odsączyć z wody. Banany pozbawić końcówek, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Nasiona chia zalać 1 szklanką wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu odcedzić. Do kubka wlać 0,5 szklanki mleka, wsypać do niego budyń oraz cukier i wymieszać. Do rondla wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać do tego namoczone wcześniej nasiona chia i doprowadzić do wrzenia. Na wrzątek wlać rozmieszane mleko z budyniem. Całość dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do szklanek i lekko przestudzić. Wsypać do tego łuskane orzechy włoskie i dodać pokrojone banany. Na koniec udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)