Gofry z kurczakiem i sałatką
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2940
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Na sałatkę:
- 2 słodkie jabłka
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- natka selera
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz jabłka umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do tego cukier, sól, wbić jajka i wlać mleko. Zmiksować całość mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną jedną łyżką oleju i piec na rumiany kolor. Upieczone gofry wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: jabłka oraz marchew obrać ze skóry, po czym jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a następnie oba składniki zetrzeć razem do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Natkę selera posiekać drobno i dodać do startych składników. Całość doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli oraz pieprzem, a następnie dodać do tego majonez i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wstawić na 15 minut do lodówki.
Jajko wbić do talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, namoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na upieczone wcześniej gofry. Całość polać pikantnym keczupem i nałożyć na to rukolę oraz przygotowaną sałatkę z majonezem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do tego cukier, sól, wbić jajka i wlać mleko. Zmiksować całość mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną jedną łyżką oleju i piec na rumiany kolor. Upieczone gofry wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: jabłka oraz marchew obrać ze skóry, po czym jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a następnie oba składniki zetrzeć razem do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Natkę selera posiekać drobno i dodać do startych składników. Całość doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli oraz pieprzem, a następnie dodać do tego majonez i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wstawić na 15 minut do lodówki.
Jajko wbić do talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, namoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na upieczone wcześniej gofry. Całość polać pikantnym keczupem i nałożyć na to rukolę oraz przygotowaną sałatkę z majonezem.
Komentarze (0)