Jabłka zapiekane z musli i jogurtem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2532
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 kg jabłek Gloster
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Na musli:
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki płynnego miodu lipowego
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Pokrojone jabłka przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia, obsypać je mąką, cynamonem, cukrem i zalać sokiem cytrynowym.
Przygotować musli: do rondla przełożyć masło, miód i rozpuścić razem na małym ogniu. Do rozpuszczonych składników wsypać mąkę kukurydzianą, płatki owsiane, wiórki kokosowe i tłuczone migdały. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty, nieprzerwanie mieszając. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na jabłka na blachę do pieczenia.
Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć do miski. Na koniec zalać jogurtem greckim.
Przygotować musli: do rondla przełożyć masło, miód i rozpuścić razem na małym ogniu. Do rozpuszczonych składników wsypać mąkę kukurydzianą, płatki owsiane, wiórki kokosowe i tłuczone migdały. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty, nieprzerwanie mieszając. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na jabłka na blachę do pieczenia.
Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć do miski. Na koniec zalać jogurtem greckim.
Komentarze (0)