Jabłka zapiekane z musli i jogurtem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2285
Jabłka zapiekane z musli i jogurtem
fot. Alex "Skud" Bayley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 kg jabłek Gloster
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Na musli:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki płynnego miodu lipowego
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Pokrojone jabłka przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia, obsypać je mąką, cynamonem, cukrem i zalać sokiem cytrynowym.

Przygotować musli: do rondla przełożyć masło, miód i rozpuścić razem na małym ogniu. Do rozpuszczonych składników wsypać mąkę kukurydzianą, płatki owsiane, wiórki kokosowe i tłuczone migdały. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty, nieprzerwanie mieszając. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na jabłka na blachę do pieczenia.

Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć do miski. Na koniec zalać jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów