Sałatka z szynką, ziemniakami, jajkami i majonezem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1428
Składniki:
- 350 g szynki konserwowej
- 6 jaj
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki majonezu
- sól
- natka jarmużu
Opis przygotowania:
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Żółtka również pokroić w drobną kostkę i pozostawić do posypania nimi sałatki. Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, oprószyć szczyptą soli i dodać je do pokrojonych białek jaj w misce. Dodać do tego pokrojoną w dużą kostkę szynkę konserwową. Na całość nałożyć majonez, posypać pozostawionymi wcześniej żółtkami jaj i udekorować natką zielonego jarmużu.
Komentarze (0)