Sałatka z szynką, ziemniakami, jajkami i majonezem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1428
Sałatka z szynką, ziemniakami, jajkami i majonezem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g szynki konserwowej
  • 6 jaj
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • natka jarmużu

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Żółtka również pokroić w drobną kostkę i pozostawić do posypania nimi sałatki. Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, oprószyć szczyptą soli i dodać je do pokrojonych białek jaj w misce. Dodać do tego pokrojoną w dużą kostkę szynkę konserwową. Na całość nałożyć majonez, posypać pozostawionymi wcześniej żółtkami jaj i udekorować natką zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów