Bułki z jajkami, szynką i fondue
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1897
Składniki:
- 20 g wędzonej szynki
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 bułki zwykle
- Fondue:
- 250 g sera emmentaler
- 200 g sera gruyere
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Bułki przekroić na połówki i lekko je zrumienić na 1 łyżce oleju na patelni. Zrumienione wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zrumienić na nim wędzoną szynkę. Kiedy się zrumieni, wbić na nią jajka i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż same białka jaj się zetną. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je na bułki na talerzu.
Przygotować fondue: ser emmentaler oraz gruyere zetrzeć razem do jednej miski na tarce o drobnych oczkach. Do startego sera dodać obrany i pokrojony drobno czosnek. Następnie wlać wino do rondla, wsypać do niego składniki z miski i razem podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się serów. Kiedy to nastąpi, wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową, suszony estragon i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, a następnie ściągnąć z ognia i polać tym bułki.
Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować fondue: ser emmentaler oraz gruyere zetrzeć razem do jednej miski na tarce o drobnych oczkach. Do startego sera dodać obrany i pokrojony drobno czosnek. Następnie wlać wino do rondla, wsypać do niego składniki z miski i razem podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się serów. Kiedy to nastąpi, wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową, suszony estragon i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, a następnie ściągnąć z ognia i polać tym bułki.
Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)