Bułki z jajkami, szynką i fondue

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1841
Bułki z jajkami, szynką i fondue
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonej szynki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 bułki zwykle
  • Fondue:
  • 250 g sera emmentaler
  • 200 g sera gruyere
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Bułki przekroić na połówki i lekko je zrumienić na 1 łyżce oleju na patelni. Zrumienione wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zrumienić na nim wędzoną szynkę. Kiedy się zrumieni, wbić na nią jajka i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż same białka jaj się zetną. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je na bułki na talerzu.

Przygotować fondue: ser emmentaler oraz gruyere zetrzeć razem do jednej miski na tarce o drobnych oczkach. Do startego sera dodać obrany i pokrojony drobno czosnek. Następnie wlać wino do rondla, wsypać do niego składniki z miski i razem podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się serów. Kiedy to nastąpi, wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową, suszony estragon i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, a następnie ściągnąć z ognia i polać tym bułki.

Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów