Roladki warzywne z jajkami, majonezem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1350
Składniki:
- 500 g marchwi
- 250 g szynki wędzonej wiejskiej
- 250 g majonezu
- 6 jaj
- 2 duże ziemniaki
- 2 liście sałaty
- 1 czerwona cebula
- natka selera
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją obieraczką do warzyw w cienkie, podłużne plastry. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków w misce. Potem dodać do tego pokrojoną drobno szynkę wędzoną. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, białym pieprzem mielonym, dodać majonez i dobrze wymieszać. Następnie z plastrów pokrojonej wcześniej marchwi uformować małe roladki i napełnić je łyżeczką wymieszanymi składnikami. Gotowe przełożyć na liście sałaty i posypać natką selera.
Komentarze (0)