Roladki warzywne z jajkami, majonezem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1350
Roladki warzywne z jajkami, majonezem i szynką
fot. carabou / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 250 g szynki wędzonej wiejskiej
  • 250 g majonezu
  • 6 jaj
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 liście sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • natka selera
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją obieraczką do warzyw w cienkie, podłużne plastry. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków w misce. Potem dodać do tego pokrojoną drobno szynkę wędzoną. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, białym pieprzem mielonym, dodać majonez i dobrze wymieszać. Następnie z plastrów pokrojonej wcześniej marchwi uformować małe roladki i napełnić je łyżeczką wymieszanymi składnikami. Gotowe przełożyć na liście sałaty i posypać natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów