Ciastka Szołpan
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2786
Składniki:
- 500 g mąki
- 230 g twarogu
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietany
- 5 g soli
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem, dodać do tego 1 jajko, sól, śmietanę, mąkę i wyrobić ciasto. Twaróg przetrzeć przez sitko, dodać 1 jajko, 12 g śmietany oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać i rozetrzeć na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykroić w nim krążki o średnicy do 5 cm. Krążki przełożyć masą twarogową i nakryć kolejnymi krążkami, a następnie przełożyć na blachę do pieczenia. Całość włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 240 stopni około 5 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Gorzką czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki, rozpuścić w rondlu na małym ogniu na małym ogniu i zalać nią środki upieczonych ciastek.
Komentarze (0)