Sałatka z soczewicy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2958
Składniki:
- 0,5 kg soczewicy
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 5 dag szpinaku
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę moczyć przez 4 godziny, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Obrać cebulę, pokroić w plastry, czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, lekko podsmażyć i dodać soczewicę. Całość doprawić pieprzem, solą i dobrze wymieszać. Szpinak sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na szpinak wyłożyć smażoną soczewicę z warzywami.
Komentarze (0)