Sałatka z soczewicy, pora, ogórka i mięty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2808
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 zielone ogórki
- 1 por
- garstka świeżej mięty
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić do miski. Ogórki obrać ze skóry, pokroić je na małe kawałki i dodać do soczewicy w misce. Por pokroić w słomkę i dodać do składników. Następnie mięte pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko zalać jogurtem naturalnym, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)