Sałatka z soczewicy, pora, ogórka i mięty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 932
Sałatka z soczewicy, pora, ogórka i mięty
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 zielone ogórki
  • 1 por
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić do miski. Ogórki obrać ze skóry, pokroić je na małe kawałki i dodać do soczewicy w misce. Por pokroić w słomkę i dodać do składników. Następnie mięte pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko zalać jogurtem naturalnym, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy