Sałatka z komosy ryżowej, cukinii i soczewicy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2996
Składniki:
- 400 g cieciorki w zalewie
- 200 g soczewicy w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1/3 szklanki octu 10%
- 0,5 kg młodej zielonej cukinii
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- sól
Opis przygotowania:
Cukinię umyć, osaczyć z wody i pokroić w kostkę. Następnie zalać ją octem i przegotowaną woda, wsypać cukier i 0,5 łyżki soli, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i osączyć z zalewy. Cieciorkę oraz soczewicę osączyć z zalewy i połączyć z cukinią. Komosę ryżową zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i przełożyć do miski.
Komentarze (0)