Sałatka z komosy ryżowej, cukinii i soczewicy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2815
Sałatka z komosy ryżowej, cukinii i soczewicy
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 200 g soczewicy w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 0,5 kg młodej zielonej cukinii
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Cukinię umyć, osaczyć z wody i pokroić w kostkę. Następnie zalać ją octem i przegotowaną woda, wsypać cukier i 0,5 łyżki soli, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i osączyć z zalewy. Cieciorkę oraz soczewicę osączyć z zalewy i połączyć z cukinią. Komosę ryżową zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów