Kotlety z marchwi i soczewicy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 984
Kotlety z marchwi i soczewicy
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 400 g soczewicy
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Soczewicę z marchewką oraz natką zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości, w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Marchew przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Następnie ugotowaną wcześniej soczewicę połączyć z marchewką i razem zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej pokrojoną czerwoną cebulę i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego małe kotlety ręcznie i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów