Kotlety z marchwi i soczewicy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 952
Składniki:
- 500 g marchwi
- 400 g soczewicy
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Soczewicę z marchewką oraz natką zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości, w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Marchew przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Następnie ugotowaną wcześniej soczewicę połączyć z marchewką i razem zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej pokrojoną czerwoną cebulę i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego małe kotlety ręcznie i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)