Sałatka z buraczków, fig, soczewicy i kapusty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2216
Składniki:
- 30 g soczewicy
- 20 g sera feta
- 4 świeże owoce fig
- 4 buraki czerwone
- 4 liście młodej kapusty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sezamu
- pęczek rukoli
- sól
Opis przygotowania:
Soczewicę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować. Figi umyć, obrać ze skóry, 2 pokroić w większą kostkę, pozostałe 2 pokroić w drobną kostkę i wymieszać z soczewicą. Z wymieszanych owoców i soczewicy uformować ręcznie kotleciki i przypiec je na rozgrzanej oliwie na patelni tylko z jednej strony, po czym przełożyć na talerz. Kotleciki posypać sezamem. Buraczki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Do buraczków dodać pokrojone figi i ser feta. Liście młodej kapusty i rukolę sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i wymieszać z buraczkami, figą i serem.
Komentarze (0)