Sałatka z buraczków, soczewicy i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1600
Sałatka z buraczków, soczewicy i sera
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 200 g sera ricotta
  • 10 małych, czerwonych buraczków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Soczewice przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski. Buraczki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i dodać do ugotowanej wcześniej soczewicy. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników w misce. Następnie całość skropić octem balsamicznym, oliwą z oliwek, wymieszać i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ser ricotta i wszystko oprószyć szczyptą mielonego pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów