Sałatka z buraczków, soczewicy i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1600
Składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 200 g sera ricotta
- 10 małych, czerwonych buraczków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Soczewice przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski. Buraczki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i dodać do ugotowanej wcześniej soczewicy. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników w misce. Następnie całość skropić octem balsamicznym, oliwą z oliwek, wymieszać i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ser ricotta i wszystko oprószyć szczyptą mielonego pieprzu.
Komentarze (0)